2021. január 1-jétől korszerű és új besorolási rendszer jött létre, amely segítségével megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata. A 2020. december 22-én megjelent a 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat, és tartalmazza ezek jellemzőit is. Az új rendszer 2021. január 1-jén lépett hatályba, a vendéglátó üzleteknek legkésőbb március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek.
Az Áfa törvény, az üzemeltetők fő tevékenysége, és a hatályos jogszabályok szinkronizálásával jött létre az új besorolás.
A vendéglátóhelyek új üzlettípusai:
- étterem;
- büfé;
- cukrászda;
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
- italüzlet, bár;
- zenés-táncos szórakozóhely;
- munkahelyi / közétkeztetést végző vendéglátóhely;
- gyorsétterem;
- rendezvényi étkeztetés;
- alkalmi vendéglátóhely.
Az MTÜ szerint az új rendszer előnyei:
- lehetőséget ad a specifikus szabályozásra,
- csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei,
- hatóságok elvárásai egyértelműbbé válnak,
- adatszolgáltatási mechanizmus gyorsabbá válik esetleges vészhelyzet fennállásakor.
Forrás: